Oscar-utdelingen

I 2014 gikk Guillermo del Toro til Universal for å selge en remake av en film han elsker; The Creature from the Black Lagoon fra 1954. Men Universal hadde egne planer for de nye monsterfilmene sine, og sa nei takk. Nå har The Shape of Water fire Oscar, og Dark Universe ligger med brukket rygg. Det er herlig rettferdighet!

De andre store vinnerne på årets Oscar-utdeling var Three Billboards Outside Ebbing, Missouri med to av de gjeveste skuespillerprisene, Dunkirk med tre tekniske inkludert beste klipp, og Blade Runner 2049 med to Oscar for det visuelle i filmen. Roger Deakins, som har skutt filmer som Shawshank Redemption, Fargo, No Country for Old Men, Skyfall og Sicario, har vært nominert 14 ganger uten å vinne og tok endelig beste foto for Blade Runner - Det var iallfall kveldens opptur for min del!

Prisvinnerne var med få unntak veldig forutsigbare. Takket være priser som Screen Actor's Guild Awards, Director's Guild Awards, Writer's Guild Awards, Critic's Choice, BAFTA og Golden Globe kan man relativt enkelt gjette seg til hvem som får Oscar-prisen i den kategorien. Screen Actor's Guild og de som stemmer på beste skuespiller for akademiet er stort sett de samme menneskene. Men det betyr ikke at ikke vinnerne var fortjent! Gary Oldman har vært solid gjennom hele karrieren og tok Beste mannlige hovedrolle for Darkest Hour. Frances McDormand har vært nominert fem ganger, og tok sin andre Oscar for Three Billboards. Sam Rockwell, en av Hollywoods mest likendes skuespillere tok Oscar for sin Three Billboards-birolle. Den minst kjente av mottakerne av skuespillerprisene er nok Allison Janney som spilte den hensynsløse moren til Tonya i I, Tonya. Janney har hatt masse småroller i Hollywood-produksjoner, men er nok best kjent som pressesekretær C.J. Cregg i serien The West Wing.

Guillermo tok en velfortjent regi-Oscar, men noen vil kanskje si at Christopher Nolan fortjente den mer. Nolan har laget en rekke moderne klassikere siden Memento i 2000, fra The Prestige og Inception til The Dark Knight; det er rart å tenke på at Dunkirk er hans første nominasjon for regi. Det samme kan egentlig sies om Paul Thomas Anderson, med mesterverk som Magnolia og There Will be Blood på samvittigheten. De to andre regi-nominerte var Greta Gerwig for Lady Bird og Jordan Peele for Get Out - begge to nominerte for sin første film som soloregissør.

Jordan Peele fikk likevel én Oscar - for manuset til Get Out. En spenstig nominasjon og en artig vinner som forhåpentlig sender et signal om at det gjerne kan satses litt mer på sære konseptfilmer også i Hollywoods mainstream-segment. For oss superheltfans var det og utrolig gøy å se at Logan var nominert til beste adapterte manus. Dette er første gang en superheltfilm er nominert i denne

Når det gjelder selve utdelingen, så var det tatt et par grep fra tidligere år. For å korte ned på den allerede ekstreme varigheten, var det i år ingen introduksjoner av de nominerte til Beste film. Mottakerne klarte for det meste å overholde taletiden, og vi fikk bare et par kleine øyenblikk, som da orkesteret startet å spille av to mottakere av en teknisk pris etter første hadde snakket, men stoppet umiddelbart da nummer to startet å snakke om sin avdøde mor.

Det var også den mest politiske Oscar-utdelingen noensinne, og spesielt #MeToo og kampanjen Time's Up (#MeToo-bevegelsen spesifikt for Hollywood) tok opp mye tid. Jeg håper at vi etterhvert vil gå tilbake til artige åpningsnumre (min favorittåpning er Hugh Jackman sitt budsjettnummer under 2009-utdelingen) istedenfor monologer fra late night-verter.

De fleste Oscar-filmene har allerede gått på kino, men det er fortsatt godbiter igjen. Lady Bird har Norgespremiere 16. mars, og Phantom Thread kommer 13. april og uken etter får vi endelig Loving Vincent, animasjonsfilmen om Vincent van Goghs død som er laget i stil med hans malerier.